Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια

Πιθανόν τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους 18-29 ετών

Για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι στο τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου, δηλαδή του τρέχοντος μήνας, θα ανοίξουν κλιμακωτά τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44, καθώς και τους 30άρηδες, χωρισμένους σε ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 30-34.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως μόλις αξιολογηθεί ο αριθμός των ραντεβού για τους 40άρηδες και 30άρηδες και εξασφαλιστούν τα εμβόλια, τον Ιούνιο πιθανόν να ανοίξουν τα ραντεβού και για τις ηλικίες από 25-29 και 18-24.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε αρχικά τους λόγους που υπήρξαν αλλαγές σε Μ.Βρετανία και Γερμανία σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca: Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ηλικία μετατέθηκε από τα 30 στα 40 έτη ενώ στη Γερμανία εγκρίθηκε εμβολιασμός σε όλες τις ηλικίες από τα 18 χρόνια και άνω. Οι αλλαγές, όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας.

Επίσης, η ίδια έδωσε απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να γίνει ο δεύτερη δόση με εμβόλιο διαφορετικό της πρώτης. Η μόνη χώρα που μπορεί να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα σχετικά με αυτό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμπέρασμα είναι ότι η 2η δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων με τη σοβαρή επιπλοκή των θρομβώσεων.

Γενικότερα, το θέμα της εναλλακτικής δεύτερης δόσης είναι υπό μελέτη και αναμένονται αποτελέσματα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιθανότατα να επιβεβαιώνουν την πιθανότητα χορήγησης άλλου εμβολίου ως εναλλακτικού, όμως μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις, συστήνεται η 1η και η 2η δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Ως προς τον εμβολιασμό των παιδών, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη. Ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά η είναι ως γνωστόν μικρός και ο στόχος του εμβολίου είναι διαφορετικός: Πρώτον τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού και δεύτερον θα μειώσει τη διασπορά στην κοινότητα.

Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει καλή αποτελεσματικότητα. Μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. Εντούτοις τα παιδιά δεν μικροί ενήλικες. Αν και θα υπάρξει σύντομα δυνατότητα για τον εμβολιασμών των παιδιών, αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που πρέπει να γίνει. Το κύριο βάρος του τείχους προστασίας είναι στους ενήλικες. «Ας μην σκεφτόμαστε τα παιδιά όσο υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων» τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας ότι σήμερα, έως και τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου, έχουν γίνει πάνω από 90.000 εμβολιασμοί, ενώ στο τέλος της ημέρας, οι εμβολιασμοί θα ξεπεράσουν τις 110.000.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει συνολικά 3.740.000 εμβολιασμοί στην Ελλάδα, εκ των οποίων σχεδόν 2,5 εκατ. είναι με μία δόση και οι 1.245.000 και με τις δύο δόσεις. Η μεν πρώτη κατηγορία αφορά κάλυψη 23,7% του πληθυσμού, η δε δεύτερη το 12%.

Αναφερόμενος στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την αλλαγή του τρόπου καταμέτρησης των δόσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC. Όπως είπε, στο εξής θα υπάρχουν τρεις δείκτες και πιο συγκεκριμένα ένας δείκτης με το σύνολο των εμβολιασμών, ένας δείκτης με όσους έχουν κάνει μία δόση και ένας τρίτος δείκτης, με όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Το Johnson & Johnson θα προσμετράται και σε δύο δείκτες, τόσο σε εκείνον με τη μία δόση, όσο και σε εκείνον με τις δύο δόσεις, καθώς θα πρόκειται για ολοκληρωμένο εμβολιασμό.

Όσον αφορά στα ποσοστά εμβολιασμών και ραντεβού ανά ηλικιακή ομάδα, είναι τα εξής:

-Στους 85 και άνω, το ποσοστό εμβολιασμένων είναι 63% και με τα ραντεβού θα πάμε στο 68%
-Στους 80-84 το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 64% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 69%
-Στους 75-79 το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 73% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 80%
-Στους 70-74 το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 59% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 75%
-Στους 65-69 το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 42% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 75%
-Στους 60-64 το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 54% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 68%
-Στους 55-59 το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 23% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 62%
-Στους 50-54 το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 17% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 57%
-Στους 45-49 το ποσοστό εμβολιασμένων είναι στο 11% και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 50%

Όσον αφορά στους υγειονομικούς:

-Το ιατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι στο 82% και στα ιδιωτικά στο 88%
-Το νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ είναι στο 63% και στα ιδιωτικά στο 62%
-Το λοιπό προσωπικό είναι στο 60% και στα ιδιωτικά στο 63%

Όσον αφορά στις παραλαβές των εμβολίων μέσα στον Μάιο, αναμένουμε:

-2.150.000 δόσεις από την Pfizer
-350.000 δόσεις από τη Moderna
-Έχουμε λάβει επιβεβαίωση για 220.000 από την Johnson & Johnson και αναμένουμε για άλλες 80.000
-Για το AstraZeneca αναμένουμε επιβεβαίωση για άλλες 450.000 δόσεις

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διευκρίνισε επίσης ότι οι εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια της AstraZeneca, δεν επηρεάζει τις παραδόσεις για το 2021. «Αναμένουμε κανονικά άλλες 7,2 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca, οι οποίες είναι εξασφαλισμένες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στο τελευταίο 10ήμερο του τρέχοντος μήνα (Μαΐου), θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-44, καθώς και τους 35-39 και 30-34 με όλα τα εμβόλια.

«Όταν δούμε πόσα ραντεβού θα κλειστούν και εξασφαλιστούν οι δόσεις των εμβολίων, τότε είναι πιθανό μέσα στον Ιούνιο να ανοίξουν κλιμακωτά και οι ηλικίες 25-29 και 18-24», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ