Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τόνγκα: Κατεστραμμένα χωριά και τουλάχιστον τρεις νεκροί ο μέχρι τώρα απολογισμός

«Όλα τα σπίτια έχουν καταστραφεί», ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η έκρηξη του ηφαιστείου το περασμένο Σάββατο στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Τόνγκα ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Τρεις 24ωρα έπειτα από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που εκείνη προκάλεσε, ο «έξω κόσμος» προσπαθεί ακόμη να υπολογίσει το μέγεθος της καταστροφής μέσα από δορυφορικές φωτογραφίες και εναέριες λήψεις, ενώ το νησιωτικό σύμπλεγμα της Τόνγκα παραμένει αποκομμένο από την υπόλοιπη υφήλιο.  

Επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το πρακτορείο Reuters υποστηρίζει πως τουλάχιστον ένα χωριό έχει καταστραφεί ολοσχερώς στη νησί Μάνγκο και πως πολλά κτήρια πλέον φαίνεται να «λείπουν» στο νησί Ατάτα, ενώ ακόμη διερευνάται ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την ηφαιστειακή έκρηξη και το τσουνάμι που ακολούθησε. Προς το παρόν οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι τρεις, ωστόσο πολλοί εκτιμούν πως ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει.

Η κυβέρνηση της Τόνγκα επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τρία θύματα στην πρώτη επίσημη ενημέρωσή της από την ηφαιστειακή έκρηξη του Σαββάτου και το τσουνάμι που ακολούθησε. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η εκκένωση κάποιων απομακρυσμένων νησιών ύστερα από την καταστροφή κατοικιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ολόκληρου χωριού στο νησί Μάνγκο.

Με ανακοίνωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τους θανάτους μιας 65χρονης γυναίκας στη νήσο Μάνγκο και ενός 49χρονου άνδρα στη νήσο Νομούκα, επιπλέον μιας Βρετανίδας υπηκόου. Καταγράφηκαν επίσης και κάποιοι τραυματισμοί.

Το ναυτικό της Τόνγκα είχε ήδη αποστείλει ιατρικές ομάδες, προμήθειες σε νερό και τρόφιμα καθώς και τέντες στα απομακρυσμένα νησιά Χαπάι, ενώ σήμερα εστάλη και άλλη βοήθεια λόγω της σοβαρότητας των καταστροφών που καταγράφονται στα νησιά Μάνγκο, Φονοϊφούα και Ναμούκα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όλα τα σπίτια έχουν καταστραφεί στο νησί Μάνγκο, μόνο δύο κατοικίες παραμένουν όρθιες στη Φονοϊφούα ενώ η νήσος Ναμούκα έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει ήδη ξεκινήσει η εκκένωση των νησιών Ατάτα, Μάνγκο και Φονοϊφούα.

Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Γαλλία και Ηνωμένα Έθνη ετοιμάζονται να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters  

 

Πηγή: kathimerini

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ