Συνδεθείτε μαζί μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη: Η Ολλανδία αποκάλυψε τα αδύναμα αλλά και τα ισχυρά σημεία ενός πρώιμου ΟΦΗ!

Τι είδαμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στην Ολλανδία και σε ποιες θέσεις χρήζει ενίσχυσης η ομάδα.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο ΟΦΗ δεδομένα έχει μείνει πίσω στο μεταγραφικό σχεδιασμό. Προ προετοιμασίας στην Ολλανδία οι άνθρωποί του είχαν κάνει λόγο για δύο προσθήκες πριν ταξιδέψουν για την χώρα της τουλίπας, συν άλλες δύο κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί. Έγινε κάτι τέτοιο; Όχι. Είναι καταστροφικό για τη χρονιά που έρχεται αυτό; Όχι. Θα έπρεπε κάποιος να προβληματίζεται με την εικόνα του ΟΦΗ στην Ολλανδία; Ναι. Χρειάζεται ο οργανισμός ΟΦΗ να κάνει ένα ντεμαράζ μεταγραφών γιατί έχουμε σέντρα σε περίπου 20 ημέρες; Ναι.

Πάμε να δούμε συλλογικά την εικόνα των Κρητικών στα φιλικά με Φίτεσε και Γκόου Αχέντ Ιγκλς (μιλήσαμε ήδη για Ουλτρέχτη και δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για το φιλικό κόντρα στην Εξέλσιορ Μαασλούις – ομάδα τρίτης κατηγορίας στην Ολλανδία).

Ασφαλώς και δε μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση της δυναμικότητας του ΟΦΗ ώστε να ξέρουμε που περίπου βρίσκεται η ομάδα αυτήν τη στιγμή στην ελληνική βαθμολογία, μάθαμε όμως κάποια στοιχεία του αγωνιστικού προφίλ της ομάδας μαζί με την προσθήκη του Diousse. Κάποια ενδεικτικά συμπεράσματα:

  • Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, ο ΟΦΗ του Νίκου Νιόπλια θα πρεσάρει ψηλά και με διάρκεια. Στα γήπεδα της Ολλανδίας είδαμε πως η ομάδα δε μπορεί να το κάνει αυτό για παραπάνω από ένα ημίχρονο καθώς δε μπορούν όλοι οι επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές της να το κάνουν με την ίδια αποτελεσματικότητα.
  • Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο αμυντικό τρανζίσιον (το είπαμε και κόντρα στην Ουλτρέχτη αλλά το ξαναλέμε μιας και φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο ματς δε συνέβη λόγω καλύτερης αγωνιστικής κατάστασης του αντιπάλου αλλά ξεκάθαρα λόγω αδυναμίας του ΟΦΗ).
  • Βαθιές μπαλιές και κάθετες πάσες στην πλάτη της άμυνας (είτε προς τον επιθετικό, είτε στα «φτερά») αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Τα περισσότερα γκολ των αντιπάλων, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό ευκαιρίων ήρθε από τέτοιες μπαλιές.
  • Ο ΟΦΗ παίρνει χαμηλό βαθμό και στις στημένες φάσεις. Τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Στην περιοχή του οι αντίπαλοι υπερήχαν στον αέρα (πολλές φορές πηδούσαν μόνοι τους για τη μπάλα), ενώ επιθετικά δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός μετά από στημένη φάση (κόρνερ ή φάουλ για σέντρα).
  • Ένα ακόμη πρόβλημα στο αμυντικό κομμάτι είναι η αντιμετώπιση του αντίπαλου pressing, κάτι που το είδαμε περισσότερο στο τελευταίο χρονικά φιλικό εναντίον της Γκόου Αχέντ Ιγκλς. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στο δεύτερο, η αμυντική πεντάδα (συν τον τερματοφύλακα) δε μπορούσε να βγάλει τη μπάλα με ασφάλεια από τα καρέ της και εν συνεχεία να δημιουργήσει τις ευκαιρίες για τους επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές της ομάδας. Στο πρώτο ημίχρονο ο ΟΦΗ είχε ελάχιστες τελικές όχι επειδή οι επιθετικοί του ήταν σε κακή ημέρα, αλλά διότι δεν τροφοδοτήθηκαν όπως θα έπρεπε.
  • Ο Στάικος σε ρόλο «εξαριού» δεν απέδωσε. Πολλές φορές δεν αντιλαμβανόταν τον χώρο στο γήπεδο ώστε να προσφέρει επιλογή στην αμυντική τετράδα. Εν ολίγοις, την ώρα του αντίπαλου pressing, ο ίδιος χωρίς να το καταλαβαίνει «κρυβόταν» από τη μπάλα όταν εκείνη βρισκόταν σε πόδια συμπαικτών του.
  • Στο κέντρο υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να πειραματιστεί ο προπονητής. Τριπλέτες όπως: Mellado-Diousse-Neira, Mellado-Diousse-Toral και Diousse-Neira-Toral έδειξαν καλά στοιχεία και κατάφεραν σε πολλές περιπτώσεις να υπερέχουν των πιο έτοιμων αγωνιστικά αντιπάλων τους. Το κένο που άφησε ο De Guzman πρέπει να καλυφθεί.
  • Επιθετικά είδαμε ξανά τον ΟΦΗ να κερδίζει μπάλες λόγω του υψηλού pressing αλλά (για ακόμη μια φορά) δεν κατάφερε να τις κάνει αξιόλογες τελικές προσπάθειες. Σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση τόσο στον άξονα, όσο και στις δύο πλάγιες γραμμές.

Έχοντας πει όλα αυτά και με εκείνα που είδαμε στην Ολλανδία, πάμε να πιάσουμε κάθε θέση ξεχωριστά.

Τερματοφύλακας: Είμαστε πολύ καλά. Έχουμε μιλήσει στο παρελθόν με τα καλύτερα λόγια για τον Epassy. Δε χρειάζεται να το ξανακάνουμε. Ο Σωτηρίου είναι ό,τι χρειάζεται ο ΟΦΗ σε αναπληρωματικό τερματοφύλακα, υπάρχουν και οι Μανδάς-Σηφάκης για το μέλλον (πιθανόν ο πρώτος να ανταγωνιστεί τον Σωτηρίου για τη φανέλα του βασικού όταν θα απουσιάζει ο Epassy).

Κεντρικός αμυντικός: Δεδομένα ο captain της ομάδας, Βούρος, θα είναι ένας εκ των δύο βασικών. Ευελπιστούμε αυτός που θα… δέσει δίπλα του να είναι ο Γιοχού τον όποιο όμως δεν τον έχουμε δει. Διαμαντής, Πασαλίδης, Γιαννούλης δεν προορίζονται για βασικοί.

Δεξί και αριστερό μπακ: Ο Μαρινάκης στα δεξιά χρειάζεται ανταγωνισμό τον οποίο δε μπορεί να του τον προσφέρει ο Weiss, το ίδιο ισχύει και για τον Μπαλογιάννη αριστερά. Ο υπό δοκιμή Pobi είχε κάποια καλά διαστήματα στα λεπτά που αγωνιστήκε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στην Ολλανδία, δεν ξέρουμε όμως αν θα μείνει. Σίγουρα δε μπορεί να «χτυπήσει» ενδεκάδα. Συμπερασματικά, η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση και στις δύο αυτές θέσεις.

Κέντρο: Δεν έχουμε να πούμε πολλά εδώ (για αυτό δεν αναφερόμαστε σε θέση, αλλά συλλογικά στις λύσεις της ομάδας σε αυτό το σημείο του γηπέδου). Diousse έδειξε χαρακτηριστικά ενός ποιοτικού ποδοσφαιριστή, σίγουρα θα πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής κατά τη διάρκεια της σαιζόν. Μπορεί να αγωνιστεί με επιτυχία τόσο ως αμυντικό χαφ, όσο και ως «οχτάρι». Ο Mellado εξακολουθεί (στα μάτια μου) να είναι ότι πιο ποιοτικό έχει η ομάδα σε κόφτη. Οι τριπλέτες που ανέφερα πριν εμπνέουν εμπιστοσύνη, αλλά όπως προείπαμε, η ομάδα θέλει έναν αντι-De Guzman.

Κεντρικός επιθετικός: Δε μπορώ καν να φανταστώ ότι θα βγει η χρονιά με Van Duinen – Durmishaj. Καλοί να έρχονται από τον πάγκο, αλλά η ομάδα θέλει έναν ενδεκαδάτο που θα της δώσει διψήφιο αριθμό τερμάτων σε βάθος μιας χρονιάς. Τον είχε βρει στο πρόσωπο του Phellype τον Ιανουάριο, μπορεί να τον ξαναβρεί και τώρα.

Δεξί και αριστερό εξτρέμ: Αυτήν τη στιγμή η καλύτερη επιλογή φαίνεται να είναι ο Τσιλιανίδης των δύο σοβαρών τραυματισμών, αυτό τα λέει όλα. Kamau και Μπουζούκης με τα τωρινά δεδομένα μοιάζουν καλές λύσεις για να έρχονται από τον πάγκο. Στην Ολλανδία ο Νιόπλιας δεν έδωσε χρόνο σε Neira και Toral στα άκρα, κάτι που έκανε κατά τη διάρκεια της περυσινής περιόδου. Ίσως δεν τους ξαναδούμε σε αυτή τη θέση και περιοριστούν στις θέσεις «8» και «10» (όπου τους ταιριάζει περισσότερο). Άλλες δύο προσθήκες χρειάζονται και εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΑΠΟΨΕΙΣ