Συνδεθείτε μαζί μας

EURO

Δανία – Φινλανδία 0-1: Φινλανδική επικράτηση επί των ήδη σοκαρισμένων Δανών!

Ιστορική μέρα για την «πρωτάρα» Φινλανδία που έκανε την έκπληξη και επικράτησε με 0-1 επί των Δανών.

Η πρεμιέρα του δευτέρου ομίλου στο Euro είχε άρωμα… σκανδιναβικό με τις Δανία και Φινλανδία να αναμετρούνται στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης. Το φαβορί της αναμέτρησης Δανία απέναντι σε μια ομάδα που κάνει την πρώτη της εμφάνιση στους ομίλους του θεσμού. Η αναμέτρηση στιγματίστηκε από το περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου με τον Δανό μέσο της Ίντερ να δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του από την οποία βγήκε νικητής. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η Φινλανδία εκμεταλλεύτηκε τους σοκαρισμένους Δανούς και με ένα γκολ του Παγιάνπαλο στο δεύτερο ημίχρονο κατάφερε να κάνει την «έκπληξη» και να επικρατήσει με 0-1 επί του δεύτερου φαβορί του ομίλου ξεκινώντας με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο τους ταξίδι στην τελική φάση ενός Euro.

Στο πρώτο μέρος η Δανία ήταν εκείνη που απείλησε πρώτη με τον Ντιλέινι να πιάνει ένα δυνατό σουτ εκτός περιοχής αλλά ο Χραντέτσκι έπεσε στη δεξιά του γωνία και έδιωξε τον κίνδυνο για την εστία της Φινλανδίας. Στο 14΄ η Δανία έχασε νέα μεγάλη ευκαιρία με τον Χόιμπιεργκ να παίρνει την κεφαλιά και τον Χραντέτσκι να αποκρούει ξανά σε κόρνερ. Μέχρι τα μέσα του πρώτου ημιχρόνου ο αγώνας ήταν μονόλογος για τη Δανία με τους Φινλανδούς να μη μπορούν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους και τους Δανούς να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες για να προηγηθούν από νωρίς στο σκορ. Μετά το 25΄ ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε με τις διακοπές να είναι συχνές λόγω τραυματισμών κυρίως από μεριάς Φινλανδών. Στο 42ο λεπτό έγινε η μοιραία φάση που στιγμάτισε τον αγώνα με τον Κρίστιαν Έρικσεν να καταρρέει εντός αγωνιστικού έχοντας χέσει τις αισθήσεις του με τους γιατρούς να του κάνουν ανάνηψη και στη συνέχεια να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο της πόλης εκεί όπου η κατάσταση του μέσου της Ίντερ σταθεροποιήθηκε. Στη συνέχεια είχαμε διακοπή του αγώνα διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών με τους ποδοσφαιριστές στη συνέχεια να αγωνίζονται για τα εναπομείναντα τέσσερα λεπτά του πρώτου ημιχρόνου δίχως όμως να συμβεί κάτι το αξιόλογο.

Στο δεύτερο μέρος οι Φινλανδοί ήταν πιο κινητικοί με τους Δανούς ποδοσφαιριστές να είναι ακόμη επηρεασμένοι από το συμβάν του πρώτου ημιχρόνου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Φινλανδία να προηγηθεί στο 60΄ με τον Παγιάνπαλο να νικάει από κοντά τον Σμάιχελ για το 0-1 των φιλοξενούμενων. Η Δανία που έψαχνε αντίδραση στο γκολ που δέχτηκε, έχασε την πρώτη της ευκαιρία στο 70΄ με το σουτ του Βας να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Χραντέτσκι. Στο 73΄ η Δανία κέρδισε πέναλτι με τον Πούλσεν να πέφτει εντός περιοχής και τον Άντονι Τέιλορ να δείχνει την άσπρη βούλα. Ο Χόιμπιεργκ που ανέλαβε εκτέλεση του πέναλτι δεν κατάφερε να νικήσει τον Χραντέτσκι με τον Φινλανδό τερματοφύλακα να πέφτει στην αριστερή του γωνία και να κρατάει το 0-1! Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης ο Κάσπερ Χιούλμαντ έκανε πιο επιθετική την ομάδα του θέλοντας να αυξήσει την πίεση της στα αντίπαλα καρέ με σκοπό την επίτευξη ενός γκολ που θα έφερνε το ματς σε πλήρης ισορροπία. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ποτέ με τη Φινλανδία να παίρνει τη νίκη με 0-1 ξεκινώντας με το… δεξί τη διοργάνωση. Ιστορική μέρα για τους Φινλανδούς που πέτυχαν την πρώτη τους νίκη στην πρώτη τους συμμετοχή σε τελική φάση ενός Euro!

 

Ενδεκάδες:

Δανία(Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Βας(Στρίγκερ 76΄), Κγιάερ(Βέστεργκααρντ 63΄), Κρίστενσεν, Μέλε, Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι(Κορνίλιους 76΄), Έρικσεν(Γένσεν 42΄), Πούλσεν, Μπρέιθγουειτ, Γουίντ(Σ. Όλσεν 63΄)

Φινλανδία(Μάρκου Καβέρνα): Χραντέτσκι, Ραϊτάλα(Βάισαναν 90΄), Τοίβιο, Αραγιούρι, Ο’Σόνεσι, Ούρονεν, Λοντ, Σπαρβ(Σίλερ 77΄), Καμαρά, Παγιάνπαλο(Φορς 84΄), Πούκι(Κάουκο 77΄)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το EURO