Συνδεθείτε μαζί μας

EURO

Σουηδία – Πολωνία 3-2: Έκανε την έκπληξη και πήρε την πρωτιά η Σουηδία!

Σε ένα συγκλονιστικό ματς η Σουηδία κατάφερε να επικρατήσει με 3-2 και να πάρει την πρόκριση στους «16».

Στο «Γκάζπρομ Αρένα» της Αγίας Πετρούπολης Σουηδία και Πολωνία έδωσαν τη δική τους μάχη θέλοντας αμφότερες τη νίκη αλλά για διαφορετικούς λόγους. Με επικράτηση των Σουηδών η ομάδα του Γιαν Άντερσον θα έπαιρνε την πρωτιά στον όμιλο καθότι έχει προκριθεί ήδη στη φάση των «16», κάτι που δεν έχει πράξει η Πολωνία με την ομάδα του Πάουλο Σόουζα να θέλει μόνο τη νίκη σήμερα για να το καταφέρει. Στις τελευταίες ένδεκα αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων οι Σουηδοί είχαν επικρατήσει εννέα φορές, ενώ μετρούσαν μόλις μία ήττα και μία ισοπαλία. Η τελευταία φορά που η Πολωνία είχε καταφέρει να επικρατήσει επί της Σουηδίας ήταν σε φιλικό πλαίσιο τον Αύγουστο του 1991 (2-0). Όσον αφορά την εκτελεστική δεινότητα, κανένα από τα συνολικά 26 ματς μεταξύ των δύο ομάδων δεν είχε λήξει ισόπαλο δίχως τέρματα.

Σε ένα συγκλονιστικό ματς η Σουηδία κατάφερε στα τελευταία λεπτά του αγώνα να επικρατήσει με 3-2 και να πάρει την πρόκριση στους νοκ-άουτ αγώνες τερματίζοντας στην πρώτη θέση του ομίλου! Τα γκολ από πλευράς Σουηδών πέτυχαν ο αρχηγός Φόρσμπεργκ που σκόραρε δις στο 2΄ και στο 59΄ και ο Κλάισον που πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 90+4΄. Για τους Πολωνούς ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έκανε ότι μπορούσε πετυχαίνοντας δύο γκολ στο 60΄ και στο 84΄ αλλά δυστυχώς για εκείνον δεν ήταν αρκετό.

 

Το ματς

Με το ξεκίνημα του πρώτου ημιχρόνου ο αρχηγός των Σουηδών έκανε κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του. Πιο συγκεκριμένα, μόλις στο 2΄ ο Φόρσμπεργκ με ένα διαγώνιο σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σέζνι για το 1-0 των Σουηδών. Η μεγαλύτερη ευκαιρία του Euro ήταν για την Πολωνία στο 17΄ με την κεφαλιά του Λεβαντόφσκι να βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι και στην επαναφορά ο ίδιος παίκτης σημάδεψε ξανά το οριζόντιο δοκάρι με τον Όλσεν να είναι εξουδετερωμένος. Στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου η Πολωνία ανέβασε ρυθμό κερδίζοντας μέτρα στο γήπεδο. Η ομάδα του Πάουλο Σόουζα έψαχνε να βρει κενούς χώρους την ίδια στιγμή που η σουηδική άμυνα άντεχε απέναντι στην πολωνική πίεση. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων η Πολωνία έχασε σημαντική ευκαιρία να ισοφαρίσει πριν την ανάπαυλα του αγώνα με τον Ζιελίνσκι να κάνει το σουτ και τον Όλσεν να εκτινάσσεται και να αποκρούει σε κόρνερ.

Νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο ο Ζιελίνσκι θέλησε να δοκιμάσει για ακόμα μια φορά τα αντανακλαστικά του Όλσεν επιχειρώντας ένα δυνατό σουτ από μακρινή απόσταση με τον Σουηδό τερματοφύλακα να κάνει άλλη μια εντυπωσιακή επέμβαση. Η Σουηδία απάντησε στις ευκαιρίες στο 50΄ με τον Κουάισον να κάνει το διαγώνιο σουτ και τον Σέζνι να αποκρούει κρατώντας την ομάδα του στο ματς. Στο 59΄ η Σουηδία κατάφερε να διπλασιάσει τα τέρματα της με τον Φόρσμπεργκ να πετυχαίνει και δεύτερο γκολ σε μια υποδειγματική αντεπίθεση για την ομάδα του Γιαν Άντερσον.  Η απάντηση όμως από πλευράς Πολωνών ήρθε με τον Λεβαντόφσκι να δείχνει την κλάση και την ποιότητα του στο 60΄ πετυχαίνοντας ένα πανέμορφο γκολ με ατομική προσπάθεια μειώνοντας σε 2-1. Ο ηγέτης των Πολωνών δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και στο 84΄ κατάφερε με δεύτερο δικό του γκολ να ισοφαρίσει σε 2-2 δίνοντας ελπίδες στην ομάδα του για πρόκριση με ανατροπή. Στα εναπομείναντα λεπτά της αναμέτρησης η Πολωνία κυνήγησε την ανατροπή. Η Σουηδία εκμεταλλεύτηκε τους κενούς χώρους και σε μια αντεπίθεση στο 90+4΄ κατάφερε να πάρει εκ νέου προβάδισμα στο σκορ με τον Κλάισον να κάνει το 3-2 δίνοντας την πρόκριση μέσω της πρώτης θέσης στους Σουηδούς.

 

Ενδεκάδες:

Σουηδία(Γιαν Άντερσον): Όλσεν, Λούστιγκ(Κραφτ 68΄), Λίντελοφ, Ντάνιελσον, Αγκούστινσον, Λάρσον, Όλσον, Έκνταλ, Φόρσμπεργκ(Κλάεσον 77΄), Κουάισον(Κουλουσέφσκι 55΄), Ισάκ(Μπεργκ 68΄)

 

Πολωνία(Πάουλο Σόουζα): Σέζνι, Μπερεζίνσκι, Γκλικ, Μπέντναρεκ, Γιόσβιακ(Ζβίετσοκ 63΄), Κριχόβιακ(Πλατσέτα 78΄), Κλιχ(Κοζλόφσκι 73΄), Πούχατς(Φρανκόφσκι 46΄), Σβιντέρσκι, Ζιελίνσκι, Λεβαντόφσκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το EURO