Συνδεθείτε μαζί μας

ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αυστηροποιούνται οι ποινές και τα μέτρα καταπολέμησης της οπαδικής βίας

Ψηφιακό μητρώο, ευθύνη ΠΑΕ, απαγόρευση εισόδου με κουκούλα και αύξηση ποινής φυλάκισης περικλύουν οι αλλαγές.

Αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα σχετικά με την οπαδική βία και τους συνδέσμους οπαδών περιλαμβάνεται στις αλλαγές που ετοιμάζονται στον Ποινικό Κώδικα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι αλλαγές αναμένεται να είναι τέσσερις. Παράλληλα θα ληφθούν και άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα, ψηφιακό μητρώο μελών στις λέσχες οπαδών.

Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, «οι αλλαγές θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα και αφορούν τόσο το ποινικό σκέλος όσο και το διοικητικό για τις λέσχες και τις ΠΑΕ.

Οι αλλαγές: Η πρώτη αφορά την αύξηση των ποινών όταν αυτές διαπράττονται στο πλαίσιο οπαδικής βίας. Για παράδειγμα έχουμε ένα αδίκημα το οποίο τιμωρείται με 3 χρόνια φυλάκιση, εάν αφορά οπαδική βία, επαυξάνεται η ποινή για το ίδιο αδίκημα στα 5 χρόνια.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το λεγόμενο ιδιώνυμο. Ιδιώνυμο υφίσταται από το 2019 με τον αθλητικό νόμο. Δεν αναστέλλονται οι ποινές γενικώς δηλαδή. Υπήρχε όμως ένα μικρό παράθυρο που έλεγε ότι το δικαστήριο μπορεί με ειδική, εμπεριστατωμένη αιτιολογία να την αναστείλει. Καταργείται και αυτό το μικρό περιθώριο αναστολής.

Το τρίτο κομμάτι έχει να κάνει με τους αυστηρούς περιοριστικούς όρους που επιβάλλονται αν αναβάλλεται η δίκη ενός κατηγορούμενου ακόμα και για πλημμέλημα που αφορά την οπαδική βία. Αυτό μπορεί να είναι να μην πηγαίνει στο γήπεδο, να μην πηγαίνει στις λέσχες, μαζί με τους γνωστούς περιοριστικούς όρους.

Η τέταρτη αλλαγή είναι ότι απαγορεύεται στους οπαδούς να μπαίνουν στις εξέδρες και να φορούν κουκούλες ή να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους. Μετά την πανδημία βέβαια, πρέπει να έχει φύγει η υποχρεωτικότητα της μάσκας. Ο λόγος είναι πως αν φορούν κουκούλα, δεν μπορεί να καταγράψει η κάμερα τα χαρακτηριστικά όποιου κάνει φασαρίες.

Επίσης, μελετάται να υπάρχει και μια ευθύνη των ΠΑΕ στην λειτουργία αυτών των συνδέσμων, και θα υπάρχει και ψηφιακό μητρώο μέσω του gov.gr, ενδεχομένως, όπου θα βάζουν οι φίλαθλοι που μπαίνουν στις λέσχες τα πιστοποιητικά τους», ανέφερε ο δημοσιογράφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ