Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακυρώθηκε η προκλητική εκδήλωση των «Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών», στην Κρήτη

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τζούλιο Φέστα επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ακυρώνεται η προκλητική εκδήλωση του «Συνδέσμου Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών», με την οποία ήθελε να τιμήσει την «ελίτ του Γ΄ Ράϊχ» που χάθηκε κατά τη «Μάχη της Κρήτης» το 1941. Ωστόσο η εκδήλωση, πτώση με αλεξίπτωτο στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, δεν είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια από τις ελληνικές Αρχές.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις η προκλητική αφίσα, μ’ αναφορές και σύμβολα που παραπέμπουν στο Γ΄ Ράιχ, διεγράφη από τα κοινωνικά δίκτυα, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου -Ιταλό Τζούλιο Φέστα- να επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

kreta-memorial

Σε ανακοίνωσή του ο Φέστα, κάνει γνωστό πως η εκδήλωση ακυρώνεται και πως τα μέλη του Συνδέσμου δεν θα γιορτάσουν την 80η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Ο ίδιος παραβλέπει ωστόσο τις ναζιστικές αναφορές και τα σύμβολα στην επίμαχη αφίσα. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι, Δημιουργήθηκε μεγάλη αναταραχή σχετικά με την προγραμματισμένη εκδήλωσή μας στην Κρήτη. Ως εκ τούτου, αποφάσισα να γράψω αυτό το μήνυμα για όσους δεν γνωρίζουν ποιοι είμαστε, ποια είναι τα συναισθήματά μας και τι κάνουμε.
Είμαστε το Σωματείο Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών, ένας οργανισμός με 20 χρόνια ιστορίας που συγκεντρώνει στρατιωτικούς αλεξιπτωτιστές από κάθε ευρωπαϊκή χώρα καθώς και παγκοσμίως. Έχουμε ιδρυτικά μέλη από το Σύνταγμα Βρετανών Αλεξιπτωτιστών, την Ιταλική Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών Folgore, τους Γερμανούς Αλεξιπτωτιστές Fallshirmjägers και τους Σοβιετικούς Αλεξιπτωτιστές VDV, χώρες που κατά τη διάρκεια του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου πολεμούσαν μεταξύ τους. Είμαστε ενωμένοι με μια δυνατή Αδελφοσύνη που ξεπερνά όλα τα προηγούμενα ιστορικά γεγονότα!
Πιστεύουμε στην αληθινή Αδελφότητα των Αλεξιπτωτιστών και στην Ευρωπαϊκή Ενότητα και στα Δημοκρατικά Ιδεώδη, αφού για δύο δεκαετίες προωθούμε τη διεθνή φιλία. Έχουμε μέλη από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, από την Πορτογαλία έως τη Ρωσία και από την Ισλανδία έως την Κύπρο, καθώς και σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Βραζιλία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Αργεντινή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Λίβανος, Η Σιγκαπούρη, η Κίνα, η Ινδία, η Παλαιστίνη και το Ισραήλ και όλοι είμαστε ενωμένοι με τη Στρατιωτική Αξία και τον Αλεξιπτωτισμό στρογγυλού θόλου.
Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπεις ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν διχασμούς μέσα στην κοινότητα Αλεξιπτωτιστών και ακόμη χειρότερο να βλέπεις ανθρώπους να μας κατηγορούν, γιατί τιμούμε τους πεσόντες Αλεξιπτωτιστές Αδελφούς χωρίς καμία διάκριση εθνικότητας, φυλής, πολιτικής άποψης και θρησκείας. Το ίδιο κάναμε και στις εκδηλώσεις της απόβασης της Νορμανδίας όπου αποτίσαμε τιμή σε όλους τους πεσόντες ανεξαρτήτως πλευράς. Η Μάχη της Κρήτης ήταν η πρώτη στρατηγική αερομεταφερόμενη επιχείρηση, ορόσημο στην ιστορία της στρατιωτικού αλεξιπτωτισμού και στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν να τιμήσει τη γενναιότητα των Γερμανών Αλεξιπτωτιστών, όπως και τη γενναιότητα των Συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι, μαζί με Έλληνες Κρητικούς και Έλληνες Στρατιώτες, πολέμησαν ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς στη Μάχη της Κρήτης. Επίσης, ήταν μια ευκαιρία να προωθηθεί η Αδελφότητα Αλεξιπτωτιστών και η συντροφικότητα μεταξύ στρατιωτών διαφορετικών Εθνών όπως και μια πολιτιστική ευκαιρία για επίσκεψη σε ιστορικά μέρη και μουσεία. Λυπούμαστε πολύ εάν κάποιος προσβλήθηκε για αυτό και σεβόμενοι το αίσθημα των αυτόχθονων Ελλήνων, δεν θα γιορτάσουμε την 80η επέτειο της Μάχης Κρήτης»

Ο «Σύνδεσμος Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών», όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2001 «από μια ομάδα Ευρωπαίων αλεξιπτωτιστών», απέκτησε το σημερινό της όνομα το 2004, και «είναι μια αναγνωρισμένη μη κερδοσκοπική ένωση, που υποστηρίζεται από συνδρομές και διευθύνεται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται από τα ενεργά μέλη». Στο σημερινό Δ.Σ. μάλιστα, εμφανίζεται να συμμετέχει και ένας Έλληνας.

Η οργάνωση αναφέρει ότι τα μέλη της είναι «κυρίως εν ενεργεία, έφεδροι και απόστρατοι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και φιλικών χωρών».
Ως «πρωταρχική αποστολή» της αναφέρει την στρατιωτική εκπαίδευση των μελών της. Αναφέρει ότι βρίσκεται «σε επαφή και καλή, στενή συνεργασία με ελίτ στρατιωτικές μονάδες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς και στη Ρωσία και στην Ουκρανία».

Παράλληλα κάνει γνωστό πως διαθέτει «αερομεταφερόμενη εθελοντική μονάδα εφέδρων, αφιερωμένη στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ και φιλικών χωρών σε περιόδους ανάγκης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ