Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χελώνα καρέτα- καρέτα άφησε τα αυγά σε παραλία της Λούτσας

Σίγουρα πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, αλλά όχι για απίθανη

 

Μια χελώνα καρέτα- καρέτα έκανε χθες το βράδυ την εμφάνιση της στη παραλία της Αρτέμιδας στη Λούτσα. Η χελώνα έσκαψε στην άμμο και άφησε τα αυγά της.

Οι κάτοικοι που είδαν τη χελώνα να θάβει τα αυγά της, περίφραξαν τον χώρο, για να προστατευτούν τα θαμμένα αβγά. Στη συνέχεια επικοινώνησαν με τον Σύλλογο Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχελών», που ανέλαβε τα υπόλοιπα. Ήδη, υπάρχει συνεργασία του Συλλόγου με τον δήμο Αρτέμιδας-Σπάτων και με το λιμεναρχείο, ώστε να προστατευτεί εκείνο το σημείο.

Σίγουρα πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση, αλλά όχι για απίθανη. Φέτος δεν έχει αναφερθεί κανένα άλλο ανάλογο περιστατικό σε παραλία της Αττικής, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι αναφέρθηκε μόνο ένα στην παραλία των Λεγρενών.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι θαλάσσιες χελώνες επιλέγουν πολλές φορές να πάνε και να αφήσουν τα αβγά τους ακριβώς στο μέρος που οι ίδιες γεννήθηκαν. Οι άνθρωποι του συλλόγου «Αρχελών» εκτιμούν πως η χελώνα είναι περίπου 30 ετών, οπότε διόλου απίθανο να μην έχασε τα νερά της, αλλά απλώς να επέστρεψε και να άφησε τα αβγά της στο σημείο που η ίδια είχε γεννηθεί.

Ο εθελοντής-μέλος του συλλόγου «Αρχελών» Νίκος Μανίας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε: «Δεν είναι συνηθισμένο, αφού οι θαλάσσιες χελώνες έχουν σταθερά σημεία που πάνε και αφήνουν τα αβγά τους, ωστόσο μπορεί σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις να συμβεί κι αυτό, είτε γιατί έχασε τα νερά της, είτε γιατί επέλεξε τελικά το σημείο από κάποιον άλλον τυχαίο παράγοντα. Μπορεί ακόμη να συμβεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, πολλές χελώνες επιστρέφουν και αφήνουν τα αβγά τους στο σημείο που γεννήθηκαν οι ίδιες».

Οι νεοσσοί θα εμφανιστούν περίπου σε δύο μήνες και όπως λέει ο κ. Μανίας χρειάζεται προσοχή τώρα από τους κατοίκους, καθώς πρόκειται για μια πολυσύχναστη παραλία, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί στο συγκεκριμένο σημείο της ακτής πλησιάζουν ακόμη και αυτοκίνητα, γι’ αυτό κι έχουμε μιλήσει με το λιμεναρχείο», λέει και στη συνέχεια προσθέτει για τους πιθανούς κινδύνους:

«Ο πιο σοβαρός κίνδυνος είναι πάντα ο ανθρώπινος παράγων. Όπου άνθρωπος και κίνδυνος, λογικό είναι αυτό. Έχουμε δώσει τις σχετικές οδηγίες, ακόμη και για την περίφραξη, καθώς δεν πρέπει να είναι ολική, γιατί όταν βγουν οι νεοσσοί, θα πρέπει να είναι ανοιχτό το πεδίο μπροστά τους, ώστε να κατευθυνθούν αμέσως προς τη θάλασσα και να μην αποκλειστούν. Πρέπει τώρα να βρίσκονται εκεί μέσα από 80 έως 120 αβγά και οι νεοσσοί θα βγουν νύχτα σε περίπου δύο μήνες.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ