Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΣΜΟΣ

Χεζμπολάχ: «Έχουμε 100.000 ένοπλους και εκπαιδευμένους μαχητές»

Στη σκιά των σκηνών εμφυλίου που έζησε η Βηρυτός, ο αρχηγός της σιιτικής φιλο-ιρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι το κίνημά του διαθέτει «100.000 ένοπλους και εκπαιδευμένους μαχητές» και ότι ποτέ δεν ήταν πιο ισχυρό.

Σε τηλεοπτική του ομιλία ανέφερε ότι αποκαλύπτει τον αριθμό αυτό για πρώτη φορά μετά τα αιματηρά επεισόδια περασμένης εβδομάδας στη Βηρυτό, τη χειρότερη ανάφλεξη βίας την τελευταία και πλέον δεκαετία.

Ο ίδιος κατηγόρησε το χριστιανικό κόμμα των Λιβανικών Δυνάμεων ότι άνοιξε πυρ την Πέμπτη εναντίον υποστηρικτών της Χεζμπολάχ του και του συμμάχου του, του σιιτικού κινήματος Αμάλ προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων και τους προειδοποίησε να μην προσπαθήσουν να προκαλέσουν «εμφύλιο πόλεμο».

 

Στη διαδήλωση που οργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τα σιιτικά κινήματα Χεζμπολάχ και Αμάλ κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, εξελίχθηκε σε έκρηξη βίας μετατρέποντας σε εμπόλεμη ζώνη συνοικίες της λιβανικής πρωτεύουσας και επαναφέροντας τις εικόνες του λιβανικού εμφυλίου πολέμου.

Ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πυρά από τυφέκια ΑΚ-47 και χειροβομβίδες, με την Χεζμπολάχ να αναφέρει πως τις επιθέσεις εξαπέλυσαν ένοπλοι των δεξιών Δυνάμεων του Λιβάνου, πρώην χριστιανική πολιτοφυλακή κατά τον εμφύλιο.

Στους δύο νεκρούς και τους εννέα συλληφθέντες σταμάτησε ο τραγικός απολογισμός της σύρραξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΚΟΣΜΟΣ