Συνδεθείτε μαζί μας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή δηλώσεων στα αδήλωτα τετραγωνικά

Έως 31 Δεκεμβρίου με πρόστιμο 20%

Νέα ευκαιρία για τη δήλωση των αδήλωτων «ξεχασμένων» τετραγωνικών έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ανοίγει ξανά για την υποβολή των δηλώσεων, ενώ το πρόστιμο για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν ανέρχεται σε 20% το οποίο υπολογίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Η τροπολογία θα κατατεθεί εντός των επόμενων ωρών στην Βουλή και θα προβλέπει ότι θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα δήλωσης των πραγματικών τετραγωνικών από τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε  στο νομοσχέδιο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς-Πρόγραμμα “ΑΡΓΟΣ” και λοιπές διατάξεις υπουργείου Εσωτερικών», εισάγεται νέα ρύθμιση για την υποβολή δηλώσεων ορθών στοιχείων για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι – τέλη και εισφορές προς τους ο.τ.α. α’ βαθμού.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, στους ιδιοκτήτες που θα διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους, θα επιβληθεί πρόστιμο 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων του χρονικού διαστήματος, από το πρώτο άνοιγμα της πλατφόρμας μέχρι την υποβολή της δήλωσης.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, «θα δοθεί η δυνατότητα μέχρι τις 31/12/2021, να γίνει η υποβολή δηλώσεων των ορθών στοιχείων, για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης ακινήτων δημοτών, με διαγραφή του συνόλου των προστίμων, που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων και (παράλληλη) υποχρέωση των δηλούντων να καταβάλλουν τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τ.μ. σε 24 μηνιαίες δόσεις, υπολογιζόμενα από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης».

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που εμπιστεύονται τη πολιτεία, τρέχουνε εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών, κάνουν χρήση των ευεργετημάτων. Αυτοί που έχουν καθυστερήσει για τον οποιοδήποτε λόγο, θα πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους» και συμπλήρωσε: «Θυμίζω ότι τα πρόστιμα ήταν 60% εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ