Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΟΠ: Αυτή είναι η νέα λίστα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ευρωπαϊκών πόλεων

Η Αθήνα καταγράφει μία μέση τιμή ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) δημοσίευσε τη νέα λίστα σχετικά με τη ποιότητα του αέρα σε διάφορα αστικά κέντρα, κρούοντας παράλληλα το κώδωνα του κινδύνου σε ορισμένες πόλεις που η ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν αυξημένη. Oι πόλεις στην Πολωνία και την Ιταλία είναι από τις χειρότερες στην Ευρώπη για την ποιότητα του αέρα, ενώ οι πόλεις στη Σκανδιναβία και τη Βαλτική βρίσκονται στην καλύτερη θέση, σύμφωνα με νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 417.000 πολίτες από 41 ευρωπαϊκές χώρες έχασαν πρόωρα τη ζωή τους το 2018 εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή 60.000 λιγότεροι από μια δεκαετία νωρίτερα. Ειδικότερα, αυτό συμβαίνει γιατί τα λεπτά σωματίδια είναι ο ατμοσφαιρικός ρύπος με τον υψηλότερο αντίκτυπο στην υγεία, σε επίπεδα νόσησης και πρόωρου θανάτου. Η Ευρωπαϊκή ένωση ορίζει τη μέγιστη ανεκτή συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων στον αέρα ως 25 μg / m3 ετησίως, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη συγκέντρωση αυτή στα 10 μg / m3.

Η ευρωπαϊκή πόλη με την καλύτερη ποιότητα αέρα τα δύο προηγούμενα χρόνια αναδείχθηκε η Umea στη Σουηδία, όπου η συγκέντρωση σωματιδίων είναι κατά μέσο όρο 3,7 μg / m3. Ακολούθησε το Τάμπερε στη Φινλανδία (3,8 µg / m3) και το Funchal της Πορτογαλίας (3,8 µg / m3).

Στην πρώτη δεκάδα με τον καλύτερο ατμοσφαιρικό αέρα βρίσκονται επίσης η Ουψάλα και η Στοκχόλμη, το Ταλίν, η Νάρβα και το Τατού της Εσθονίας, το Μπέργκεν και το Τρόντχαϊμ στη Νορβηγία και η  Σαλαμάνκα της Ισπανίας. Η Αθήνα καταγράφει μία μέση τιμή με 13,23 μg/m3.

Από την άλλη πλευρά, η πόλη με τη χειρότερη ποιότητα αέρα βρέθηκε να είναι η Nowy Sacz στην Πολωνία, με τη μέση συγκέντρωση λεπτών σωματιδίων τα 27,3 μg / m3. Ακολουθεί η Κρεμόνα στην Ιταλία (25,9 µg / m3) και η Slavonski Brod της Κροατίας (25,7 µg / m3). Στις υπόλοιπες χειρότερες θέσεις βρίσκονται τέσσερις ακόμη πολωνικές πόλεις  οι Zgierz, Piotrkow Trybunalsi, Zory και η Κρακοβία, τρεις ιταλικές Vicenza, Brescia και Pavia και η βουλγαρική πόλη Veliko.

Υπενθυμίζεται πως οι Βρυξέλλες παραπέμπουν τα κράτη μέλη στο δικαστήριο για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τον Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ιταλία παραβιάζει την οδηγία της ΕΕ για την επιτρεπτή ποσότητα σωματιδίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράλληλα, παρέπεμψε και την Πολωνία με τη Γαλλία.

Παρακάτω η εικόνα με τα αποτελέσματα στον χάρτη της Ευρώπης:

Οι πόλεις της ΕΕ με τα χειρότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης- Σκανδιναβία και βαλτική οι καλύτερες [ΕΙΚΟΝΑ]

Πράσινο 0-10/ Κίτρινο 10-15 /Μπλε 15-25 /Κόκκινο 25-35

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ