Συνδεθείτε μαζί μας

ΚΟΣΜΟΣ

“Γυάλινο” χταπόδι: Ένα από τα θαύματα της φύσης φωτογραφίζεται στον ειρηνικό ωκεανό

Πρόκειται για ένα διάφανο είδος χταποδιών που είναι γνωστά ως «γυάλινα χταπόδια»

Το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Schmidt στις ΗΠΑ σε ερευνητική αποστολή, φωτογράφησε το πιο σπάνιο και εντυπωσιακό είδος χταποδιών. Πρόκειται για ένα διάφανο είδος χταποδιών που είναι περισσότερα γνωστά ως «γυάλινα χταπόδια».

Τα χταπόδια αυτά ζουν σε μεγάλα βάθη στον ανοικτό ωκεανό και δεν χρειάζονται συστήματα καμουφλάζ για να ξεφύγει από τους εχθρούς του όπως τα άλλα είδη χταποδιών αφού η διάφανη κατασκευή του το κάνει κυριολεκτικά αόρατο ειδικά όσο προχωρούμε σε βάθη μεγαλύτερα των 200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο μικρός αριθμός αυτών των χταποδιών αλλά και η αδυναμία εντοπισμού τους δεν έχει επιτρέψει να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία για τα οικοσυστήματα που ζουν, τις συνήθειες τους, την συμπεριφορά τους κ.α.

Οι ερευνητές που εξερευνούσαν τα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού κατάφεραν να καταγράψουν εικόνες στις οποίες φαίνονται τα εσωτερικά όργανα του χταποδιού, τα πλοκάμια αλλά και οι βεντούζες του που μοιάζουν περισσότερο με λαμπάκια LED. Άλλο ένα ξεχωριστό ανατομικό χαρακτηριστικό των διάφανων χταποδιών είναι ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη χταποδιών που έχουν μεγάλα στρογγυλά μάτια που διευρύνουν το οπτικό τους πεδίο αυτό έχει περίεργα επιμήκη μάτια, τα οποία περιορίζουν μεν την όραση, ωστόσο μειώνουν τις πιθανότητες να εντοπιστεί από τους θηρευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΚΟΣΜΟΣ