Συνδεθείτε μαζί μας

ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης: «Τα κράτη μέλη δεσμευόμαστε από απόφαση για αποστολή όπλων»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Ξεκινώ με τα μικρότερα κόμματα και έχω να πω πως βρήκα και τις τρεις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών άκρως απογοητευτικές. Θα σας συνιστούσα κ. Βαρουφάκη να είστε πιο προσεκτικός όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο για θέματα που δεν γνωρίζετε», είπε σχετικά με την αναφορά που γραμματέα του ΜεΡΑ25, περί «Φινλανδοποίησης», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

«Για όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, θεωρώ θλιβερό γεγονός ότι υπάρχει κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο που εκφράζει το θαυμασμό του στο πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν» είπε στη συνέχεια για όσα ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην πρωτολογίας του, ενώ συμπλήρωσε πως «για το ΚΚΕ, η αντίληψή του για την ιστορία και ιστορικά τεκταινόμενα είναι γνωστή».

Αντίθετα, «καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και συμφωνία ότι η ΕΕ έπρεπε να πάρει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων».

«Οι εξελίξεις είναι τόσο σημαντικές που θα αδικούσαμε τη συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε περισσότερες συνθέσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Δικαιολογημένα ασκήσατε κριτική για το γεγονός ότι η ΕΕ επέδειξε ενδεχομένως αμηχανία ή έλλειψη αντίληψης των γεωπολιτικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα έπρεπε να σας κατατάσσει και εσάς στο στρατόπεδο εκείνων που θεωρούν ορθή την επιχειρηματολογία για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Στο στρατόπεδο όσων έχουν ασκήσει κατά καιρούς λελογισμένη κριτική για την ΕΕ, να πω ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια επέδειξε συνολικά εξαιρετικά αντανακλαστικά».

«Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση για την αποστολή όπλων που δεσμεύει τα κράτη μέλη»

«Υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση για την αποστολή όπλων που δεσμεύει τα κράτη μέλη με εξαίρεση αυτά που έχουν κατοχυρωμένη ουδετερότητα» είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός. «Έχουμε παραπάνω λόγους παραδείγματος χάριν από την Πορτογαλία να στηρίξουμε με αποστολή αμυντικού υλικού την Ουκρανία. Θα μπορέσουμε να ζητήσουμε στήριξη αν χρειαστούμε κάτι ανάλογο» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «ένας συνεπής σύμμαχος που πιστεύει στην αξία των συμμαχιών, οφείλει να μπορεί να βλέπει και να διαβάζει το γεωπολιτικό πεδίο και τα συμφέροντα της χώρας. Είχαμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε την Ουκρανία. Αν εσείς ισχυρίζεστε ότι είχαμε έναν λόγο λιγότερο θα ήθελα να εξηγήσετε την επιχειρηματολογία σας. Κύριε Τσίπρα ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στο διάλογο με την Τουρκία» τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις αναφορές του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Έχω συναντηθεί 3 φορές με Πρόεδρο Ερντογάν. Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθώ και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσαν μια συνάντηση. Δεν είμαι αντίθετος σε τέτοια προοπτική. Προσερχόμαστε με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος».

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση»

«Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη και είχε εξουσιοδοτήσει όλα τα μέλη του. Αν ψάχνετε διαφωνίες με τον υπουργό Άμυνας ψάξτε αλλού. Δεν είναι απλά αρμονικές οι δικές μας σχέσεις αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την δευτερολογία του στη Βουλή, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την στάση της κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, σημείωσε: «Η απόφαση της κυβέρνηση να αρπάξουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης δεν ελήφθη τώρα. Την πήραμε εδώ και 2,5 χρόνια. Αποκτά και σημαντικά γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερη διείσδυση των ΑΠΕ, να μειώσουμε το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο».

«Πιστεύω ότι στους κεντρικούς άξονες μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συμφωνήσουμε ώστε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, να περιορίσουμε στην έκθεση μας σε ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «καταλαβαίνετε πόσο σημαντική σε αυτή τη διάσταση είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 δις ευρώ επιπλέον και ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθεί και προς πράσινες δράσεις. Πολιτικές όπως το «εξοικονομώ» ωφελούν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση».

 

Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής

«Στην πλούσια ελληνική ιστορία δεν ήταν λίγες οι στιγμές που έπρεπε να παρθούν αποφάσεις εθνικής σημασίας. Όσες φορές η χώρα πήρε καθαρή θέση με τους φυσικούς της συμμάχους βγήκε κερδισμένη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

«Η απόφαση να στείλουμε στρατιωτικό υλικό σηματοδοτεί ξεκάθαρη θέση πού ανήκουμε και εν τέλει μια συνολική ματιά στα πράγματα για το τι είναι σωστό στην πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις».

 

Για να συμπληρώσει: «Η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αμφιθυμία, τελικά θα ζημίωνε τα εθνικά συμφέροντα. Κρατώ τη συμφωνία των τριών μεγαλύτερων κομμάτων στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, στην ορθότητα των κυρώσεων και θα ζητήσω κ. Τσίπρα να επαναξιολογήσετε τη θέση σας σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες που κάνει η χώρα. Η επένδυση στην άμυνα είναι η απαραίτητα ανάγκη και η απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η χώρα ελεύθερη και να απολαμβάνουν οι Έλληνες ευημερία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ