Συνδεθείτε μαζί μας

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Οι αριθμοί των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Η ελληνική αποστολή απαρτίζεται από 83 αθλητές και αθλήτριες

* Περισσότεροι από 11.300 αθλητές από συνολικά 206 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές θα συμμετάσχουν στους Αγώνες.

* Όσον αφορά τα αθλήματα θα είναι 33, με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να προσθέτει στη φετινή διοργάνωση ακόμα τέσσερα. Τα νέα αγωνίσματα είναι Skateboarding, Surfing, Καράτε, Αθλητική Αναρρίχηση, ενώ επιστρέφει και το Baseball/Softball.

339 θα είναι τα συνολικά αγωνίσματα και οι κατηγορίες αυτών.

* Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε 41 Ολυμπιακά γήπεδα και εγκαταστάσεις, 16 εκ’ των οποίων σε άλλες πόλεις της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, Χοκάιντο, Τσίμπα, Σαϊτάμα, Καναγκάβα, Σιζουόκα, Φουκοσίμα, Μιγιάγκι και Ιμπαράκι θα φιλοξενήσουν αθλητικά δρόμενα.

* Η μεγαλύτερη σε μέλη αποστολή είναι εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία απαρτίζεται από συνολικά 620 αθλητές και αθλήτριες. Ακολουθεί η οικοδέσποινα Ιαπωνία με 590, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Κίνα με 405.

* Στον αντίποδα, οι μικρότερες αποστολές είναι αυτές των Λεσότο, Νησιά Μάρσαλ, Μαυριτανία, Ναουρού, Μπερμούδες, Μπρουνέι, Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, Ντομίνικα, Νότιο Σουδάν, Σομαλία, Άγιος Χριστόφορος & Νέβις και Τουβαλού με δύο μέλη ανά αποστολή.

* Η ελληνική αποστολή απαρτίζεται από 83 αθλητές και αθλήτριες (46 άνδρες – 37 γυναίκες) σε 17 διαφορετικά αθλήματα. Ο στίβος έχει την τιμητική του, καθώς θα έχουμε συνολικά 20 εκπροσωπήσεις, ενώ στα αγωνίσματα της κολύμβησης θα έχουμε 12 μέλη. Τέλος, η ομάδα πόλο ανδρών εκπροσωπείται από 13 μέλη.

* Η ιστιοπλόος Αιμιλία Τσουφλά είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία της ελληνικής αποστολής, καθώς γεννήθηκε στις 15/05/1973 (48 ετών), ενώ ο Νίκος Μαυρομάτης που μετέχει στο άθλημα της Σκοποβολής είναι 41 ετών (19/07/1980).

* Στον αντίποδα, η μικρότερη σε ηλικία της αποστολή μας, είναι η Κρυσταλένια Γιαλαμά που αγωνίζεται στην καλλιτεχνική κολύμβηση, ούσα μόλις 17 ετών (27/08/2004)! Επιπλέον, ο Δημήτρης Μάρκος που μετέχει στην κολύμβηση είναι ο δεύτερος αθλητής μας που δεν έχει κλείσει τα 20 του (13/09/2001).

334 Ρώσοι αθλητές θα αγωνιστούν κάτω από την αιγίδα και τη σημαία της Ρωσικής Ολυμπιακής επιτροπής, καθώς σαν χώρα έχουν τιμωρηθεί από τη ΔΟΕ για θέματα ντόπινγκ.

* Η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα που ανακοίνωσε πως δεν θα κατέβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό τον φόβο του κορωνοϊού.

* Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο έφτασε περίπου τα 15.4 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 3 δις δολάρια ελέω αναβολής.

* Περισσότερες από 60 εταιρίες της Ιαπωνίας κατέβαλλαν το ποσό των 3.2 δις δολαρίων για χορηγικές συμφωνίες.

* Τα μετάλλια είναι φτιαγμένα από σχεδόν 8 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά. Κατά τη διάρκεια των απονομών θα υπάρχει ειδικό διαχωριστικό στο βάθρο για τους αθλητές, λόγω των μέτρων κατά του covid.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ