Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Περπάτημα: Το “φάρμακο” της μακροζωίας!

Πλησιάζουμε τη μακροζωία, κάνοντας 2.000 βήματα ημερησίως

Μια νέα έρευνα απέδειξε ότι αν αυξήσουμε τις αποστάσεις που διανύουμε περπατώντας καθημερινά, καταφέρνουμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής και να ζούμε περισσότερα χρόνια. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της American Heart Association «Epidemiology and Prevention | Lifestyle and Cardiometabolic Health Conference» διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν περισσότερα βήματα κάθε μέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν περισσότερο καθιστική ζωή.

Για να καταφέρουμε να επωφεληθούμε από τα θετικά του βαδίσματος, πρέπει τα βήματα μας να ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά και να γίνονται σε καθημερινή βάση. Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και αντοχές, αλλά σε γενικές γραμμές δεν είναι απαραίτητο να δεσμεύεστε σε μεγάλες βόλτες, αφού και οι μικρότερες βόλτες με διαλείμματα μέσα στην ημέρα έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία, το περπάτημα έχει μια σειρά θετικών επιπτώσεων στην υγεία, από καρδιαγγειακές βελτιώσεις, καλύτερη ποιότητα ύπνου και βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Στα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν τα λόγια της γιατρού Elizabeth Gardner «Το περπάτημα είναι η ευκολότερη και φθηνότερη μορφή μέτριας άσκησης. Εκτός από τα υποστηρικτικά παπούτσια, δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, και επειδή δεν χρειάζεται να πιέζετε τον εαυτό σας αρκετά σκληρά για να ιδρώσετε για να αποκομίσετε τα οφέλη, δεν χρειάζεστε καν ειδικά ρούχα».

Σύμφωνα με τα στατιστικά που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη έρευνα, οι ερευνητές εντόπισαν μείωση 32% του κινδύνου του θανάτου μεταξύ εκείνων που έκαναν τουλάχιστον 2.000 βήματα την ημέρα. Κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον που μαθαίνουμε από αυτήν την μελέτη, είναι ότι με κάθε 1.000 επιπλέον βήματα την ημέρα μειώνεται η πιθανότητα θανάτου κατά 28%. Τα οφέλη για την υγεία ήταν παρόμοια μεταξύ των ανθρώπων που περπατούσαν σε μικρές βόλτες και εκείνων που χρειάστηκαν περισσότερο. Τέλος, οι ερευνητές αξιολόγησαν 16.732 γυναίκες ηλικίας 60 ετών και άνω από το 2011 έως και το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ