Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες συσκευές θα αφορά η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα νοικοκυριά

«Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου θα αρχίσει η επιδότηση για την απόσυρση των παλιών ηλεκτρικών ενεργοβόρων συσκευών, με έμφαση στην αντικατάσταση κλιματιστικών και ψυγείων» ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, «οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία κατανάλωσης και ασκούν πίεση στο ηλεκτρικό σύστημα. Τα ψυγεία λειτουργούν σε μόνιμη βάση, ενώ τα κλιματιστικά ανάβουν ταυτόχρονα σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι».

«Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος το οποίο θα συμβάλει στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά. Αυτό θα το πετύχουν με την απόκτηση νέων ηλεκτρικών συσκευών που είναι ενεργειακά αποδοτικότερες, καλύπτοντας τις ίδιες ανάγκες με αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση και κόστος» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα νοικοκυριά, ενώ βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών» υπογράμμισε.

Οι επιδοτήσεις

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι επιδοτήσεις προβλέπεται χορηγηθούν με άμεση χρηματοδότηση (π.χ. μέσω voucher), με κριτήρια ιεράρχησης ενώ εξετάζεται να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων. Η επιδότηση θα είναι κλιμακούμενη και το ποσοστό αυτής για κάθε κατηγορία ηλεκτρικού εξοπλισμού θα προκύπτει με βάση τα κριτήρια και το μέγιστο όριο χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως ένα μοντέλο αγοράς ενός μέρους της αξίας των προϊόντων με voucher και το υπόλοιπο θα το καλύπτει ο ενδιαφερόμενος. Επίσης, είναι δεδομένο ότι σε ένα μέρος της τιμής θα συμμετάσχουν και οι ίδιες οι εταιρείες ηλεκτρικών συσκευών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ