Συνδεθείτε μαζί μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιος θα ξεπλύνει την προσβολή προς την πόλη μας, κύριε Δήμαρχε;

Επιστολή αγανάκτησης, απογοήτευσης, οργής από τον Γιάννη Σμαραγδή

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Ηρακλείου, Αγαπητέ φίλε Βασίλη Λαμπρινέ

Βρίσκομαι στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να διαμαρτυρηθώ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει κάθε διαφορετική άποψη η Δημοτική Αρχή της γενέτειρας πόλης μου, της πόλης που έχω πάντα στην καρδιά μου. Μαζί με άλλους 15 πολίτες, αρχιερείς, καθηγητές πανεπιστημίων, λόγιους, συγγραφείς και γενικώς ανθρώπους με τεράστια κοινωνική και πολιτιστική προσφορά, υπέγραψα ένα κείμενο στο οποίο επισημαίνονται οι σοβαρότατες παραλείψεις σας σε ένα βίντεο που διαστρεβλώνει την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα της πόλης μου. Το συνυπέγραψα αισθανόμενος το μέγεθος της συλλογικής και της ατομικής ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές των Κρητών και απέναντι στην ιστορία του τόπου μου, πράγμα που προσπαθώ να κάνω ως σκηνοθέτης με τις μικρές δυνάμεις μου, σε μια εποχή που κυριαρχούν οι εθνοκτόνες τάσεις και η επικυριαρχία του Τίποτα.

Θα ήταν αδιανόητο να δεχτώ ότι το κέντρο της κρητικής αναγέννησης, η πόλη των 160 οργανωμένων εργαστηρίων ζωγραφικής, η πόλη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Κορνάρου και τόσων άλλων ήταν μια λατινική απλή παροικία από την οποία απουσίαζε το παλίμψηστο του Ελληνικού Πολιτισμού και το Ορθόδοξο φρόνημα, μια πόλη χωρίς ούτε έναν ορθόδοξο ναό (από τους 110 και πλέον που αναφέρονται στους χάρτες). Θα ήταν αδιανόητο να αποδεχτώ την περιφρόνηση κάθε ελληνικού και κάθε ορθόδοξου στοιχείου ξέροντας μάλιστα ότι και ο ίδιος ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος επέμενε να υπογράφει στα Ελληνικά και να προσθέτει το όνομα «Έλληνας» δίπλα στο βαφτιστικό του (Γκρέκο).

Με τους Ενετούς κατακτητές συνυπήρξαμε. Δεχτήκαμε στοιχεία του Δυτικού Πολιτισμού, προσφέραμε κι εμείς. Σ’ αυτή την ιερή πόλη συναντήθηκαν άνθρωποι και πολιτισμοί και συνυπήρξαν, πράγμα που εσείς τεχνηέντως παραγνωρίζετε. Απορώ πραγματικά πώς δεν βγήκατε από τα ρούχα σας, όταν είδατε ένα κατασκεύασμα με τον ψεύτικο τίτλο «Κάντια 1640» για το οποίο κομπάζουν οι συνεργάτες σας.

Ανάλογη έκπληξη αισθάνθηκα όταν άκουσα την αρμόδια αντιδήμαρχό σας «επί του πολιτισμού» να βρίζει 15 εξέχουσες προσωπικότητες του Πολιτισμού (εξαιρέστε εμένα, αν σας ενοχλεί) και να διατυμπανίζει ότι είναι μικρόμυαλοι. Μικρόμυαλοι τρεις αρχιερείς, μικρόμυαλοι οι λόγιοι, οι ιστορικοί, οι καθηγητές πανεπιστημίων, μικρόμυαλοι όλοι μπροστά στους μεγαλόμυαλους αρνητές της τοπικής μας ταυτότητας;

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Βασίλη

Το γεγονός ότι ειπώθηκαν παρουσία σου ύβρεις και προσβολές προς τα πρόσωπα μας, ημών που υπερασπιζόμαστε τον πολιτισμό και τις ανώτερες αξίες και επειδή ο ίδιος δεν αντέδρασες στην προσβολή, για να ξεπλύνεις την ντροπή, ελπίζω αυτή την κυρία άμεσα να την απομακρύνεις, διότι δεν είναι αντάξια αυτής της πόλης και του πολιτισμού της. Και δεν είναι η πρώτη φορά που λόγω ασχετοσύνης αλλά και εμπάθειας συμπεριφέρεται με απρεπή τρόπο στον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Διότι αν δεν απομακρυνθεί, λυπάμαι αλλά το μίασμα θα πέσει επάνω σου καθ’ ολοκληρίαν.

Γιατί όπως λέει ο Σαίξπηρ στο Ληρ «ο έχων αρχή» δεν έχει δικαίωμα να είναι απαθής ή αφελής διότι θα επέλθει το χάος και ο πρώτος που θα καταπιεί θα είναι ο ίδιος.

Με ανάμικτα αισθήματα αγανάκτησης, απογοήτευσης, οργής.

Και φυσικά αγάπης για την πόλη μου, καθώς και σεβασμό στον πολιτισμό των προγόνων μου.

Γιάννης Σμαραγδής

Σκηνοθέτης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΑΠΟΨΕΙΣ