Συνδεθείτε μαζί μας

ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Σε πόσο καιρό θα δω διαφορά στο σώμα μου όταν γυμνάζομαι;

Αύξηση Μυικού Όγκου, Απώλεια Βάρους, Ευλυγισία, Τόνωση

Αποτελεί μια από τις πρώτες , για να μη πω η πρώτη ερώτηση, των ασκούμενων όταν ξεκινούν να γυμνάζονται και εύλογα αφού στην ουσία είναι και το πραγματικό κίνητρο έναρξης εκγύμνασης.

Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα

Αρχικά, η άσκηση έχει άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας καθώς ξεκινώντας να γυμναζόμαστε εκκρίνονται ενδορφίνες (οι ορμόνες της χαράς) και μας κάνει άμεσα να νιώθουμε καλύτερα. Στην πραγματικότητα όμως, τα αποτελέσματα των ασκήσεων και αυτό που θα μας δώσει την καλλίγραμμη σιλουέτα, την πιθανή απώλεια βάρους ή τη μυική ανάπτυξη ή αντοχή που επιθυμούμε θα είναι ορατά λίγο πιο μακροπρόθεσμα. Αναλόγως του στόχου μας και το πόσο άμεσα θέλουμε να τον πετύχουμε αυτό θα καθορίσει και το είδος της προπόνησης , τη συχνότητα και την έντασή της.

ξεκιναω γυμναστικη για να δω διαφορα στο σωμα μου

Σε πόσο καιρό θα δω διαφορά στο σώμα μου όταν γυμνάζομαι;

Θέλω….

Αύξηση Μυικού Όγκου

 Από τη στιγμή που κάποιος θα αρχίσει να γυμνάζεται συστηματικά, υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα επηρεάσουν το πόσο γρήγορα κάποιος θα πάρει μυικό όγκο ή δύναμη και αυτές είναι:

  • Η φυσική κατάσταση
  • Η κληρονομικότητα
  • Η διατροφή
  • Οι ειδικές μέθοδοι προπόνησης
  • Το φύλο
  • Η ηλικία

Γενικά θα λέγαμε οτι ένας μέσος άνδρας μπορεί και προσθέτει 680γρ έως 1100γρ μυικής μάζας κάθε μήνα. Αν δηλαδή, ένας άνδρας που ακολουθεί πιστά και με συνέπεια ένα καλά δομημένο πρόγραμμα, είναι ικανός να κερδίσει κατα μέσο όρο 900γρ το μήνα.

Οι γυναίκες αντίθετα κερδίζουν πιο αργά μυική μάζα από τους άνδρες και αυτό ευθύνεται κυριως στα πιο χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Θα λέγαμε οτι οι γυναίκες κερδίζουν μυική μάζα σχεδόν με τη μισή ταχύτητα απο ότι οι άνδρες, περίπου 450γρ το μήνα.

Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για τους περισσοτέρους. Είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που κάποιος ξεκινά να γυμνάζεται! Τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα όσο ακούγονται. Αν μια σωματική άσκηση εκτελείται και εφαρμόζεται με συνέπεια και επιμέλεια η διαφορά στα νούμερα προς τα κάτω μπορεί να αρχίσει να φαίνεται ακόμη και στη μια εβδομάδα.

Ο συνδυασμός δε της γυμναστικής με υγιεινές διατροφικές συνήθειες χωρίς υπερβολικές στερήσεις (κάτι που μπορεί να βάλει τον οργανισμό μας σε κατάσταση σοκ και να σταματήσει να αντιδρά) ,μπορεί να μας χαρίσει απώλεια 1 κιλού την εβδομάδα από την πρώτη εβδομάδα , νούμερο απόλυτα φυσιολογικό και ικανοποιητικό. Είναι σύνηθες μάλιστα, την πρώτη εβδομάδα λόγω απώλειας συσσωρευμένων υγρών από κατακρατήσεις να δούμε και μεγαλύτερη απώλεια από 1 κιλό.

Μια απώλεια 500γρ με 1 κιλού ανά εβδομάδα είναι ένα λογικό νούμερο για το σώμα μας έτσι ώστε να προλαβαίνει να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και να διατηρεί αυτή την απώλεια βάρους.

γυναικα με απωλεια βαρους ειδε μεγαλη διαφορα στο σωμα της. Σε ποσο καιρο ομως

Προπονητικά αυτό που βοηθάει στην άμεση απώλεια βάρους είναι οι συχνές και έντονες καρδιαγγειακές προπονήσεις, οτιδήποτε δηλαδή κάνει την καρδούλα μας να…χτυπά πιο έντονα. Μια καλή συχνότητα είναι οι 3- 4 προπονήσεις ανα εβδομάδα και για όποιον θέλει να πιεστεί λιγάκι οι 4-5 προπονήσεις. Οι μεταβολές στους τύπους της καρδιαγγειακής άσκησης θα σας βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών και στον μη βαρεθείτε ενώ ταυτόχρονα θα επιτύχετε ένα ολοκληρωμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Ένας καλό συνδυασμός , για παράδειγμα , είναι ο συνδυασμός καρδιαγγειακών προπονήσεων (τύπου ΗΙΙΤ, Functional , κτλ) με χρόνο στο διάδρομο, ελλειπτικό, κωπηλατική, ποδήλατο, κολύμπι, περπάτημα και ειπαμε…οτιδήποτε κάνει την καρδούλα να χτυπάει πιο γρήγορα και ανεβάζει παλμούς.

Ευλυγισία

Η απόκτηση ευλυγισίας αποτελεί αγκάθι για τους περισσοτέρους και είναι φυσιολογικό καθώς χωρίς αυτή οι τραυματισμοί είναι προ των πυλών , το μυικό πιάσιμο απο μια πιθανή προπόνηση πιο έντονο και το σημαντικότερο; Οι ασκήσεις δεν μπορούν να εκτελεστούν σε όλο το εύρος της κίνησής τους άρα…εκτελούνται λάθος!

Η ευλυγισία θα πρέπει να αποτελεί αξιόλογο στόχο του καθενός σε κάθε φύλο, ηλικία και προπονητική κατάσταση. Με ειδικό ασκησιολόγιο ευλυγισίας καθημερινά η ευκαμψία και η ευελιξία δεν αργήσουν να έρθουν ενώ σε μια κιόλας εβδομάδα θα νιώθετε τα αποτελέσματα της ελαστικότητας.

σε ποσο καιρο εγινε ευλιγιστος αυτος ο αντρας

Τόνωση

 Οι ασκήσεις που στοχεύουν στην τόνωση και γράμμωση των μυών φέρνουν αποτελέσματα ακόμη και σε δύο μόλις εβδομάδες. Έχουν μια δυσκολία στην ώρα της εκτέλεσης, όμως  λόγω του μειωμένου βάρους και των αρκετών επαναλήψεων δεν δίνουν το μεγάλο μυικό πιάσιμο τις επόμενες ώρες ή και μέρες πράγμα που συνήθως συμβαίνει σε προπονήσεις μεγάλου βάρους ή πιο εστιασμένες.

Οι ασκήσεις μυικής τόνωσης μπορούν να επαναλαμβάνονται και καθημερινά καθώς δε προκαλούν σημαντικές φθορές στους μύες. Παρόλα αυτά, δε θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε μια προπόνηση σε μια μυική ομάδα που μπορεί να πονάει από μια προηγούμενη μέρα.

Η συχνή προπόνηση κάνει τους μύες να αισθάνονται προετοιμασμένοι για επόμενα ερεθίσματα και να είναι έτοιμοι να ξαναχρησιμοποιηθούν πράγμα που τους κρατά σε συστολή. Η συστολή αυτή κάνει το σώμα δυνατό και δίνει την αίσθηση του καλοσχηματισμένου ενώ γίνεται επιπλέον καύση θερμίδων.

γυναικες αλλαζουν το σωμα τους με γυμναστικη

Ο μυικός τόνος είναι σχετικά εύκολη υπόθεση να κερδηθεί αλλά είναι και το ίδιο εύκολο να χαθεί αν σταματήσει η συστηματική άσκηση.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως κάθε προσπάθεια χρειάζεται συνέπεια, πρόγραμμα και τρόπο ζωής. Αν κάτι από αυτά λείψει ο κόπος πάει χαμένος και σίγουρα τα αποτελέσματα ή θα αργήσουν κατά πολύ να φανούν ή θα χαθούν άμεσα.

Ο χρόνος, αφοσίωση και η προσήλωση στο στόχο είναι που φέρνει και σωστά αποτελέσματα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΔΙΑΤΡΟΦΗ- ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ