Συνδεθείτε μαζί μας

ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Super League 2: Η αναδιάρθρωση αυξάνει τον αριθμό των «αδιάφορων»!

Η αύξηση των αδιάφορων θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος

Δέκα στροφές πριν το φινάλε της Super League 2 (συμπεριλαμβάνονται οι αγώνες «Play off» και «Play out») το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο τόσο στην κορυφή, όσο και στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα. Σε άλλες περιπτώσεις κατά το ίδιο χρονικό σημείο, όπως την περσινή αγωνιστική περίοδο, είχαμε αρχίσει ήδη να ξεκαθαρίζουμε ποιες ομάδες θα τερμάτιζαν στην πρώτη δυάδα και ποιες στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Φέτος τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη αλλά αναμένεται τις τελευταίες αγωνιστικές να δούμε αρκετές αδιάφορες ομάδες το οποίο, ως γεγονός, θα μας προετοιμάσει και για του χρόνου ένεκα αναδιάρθρωσης!

Μέχρι και σήμερα το φετινό πρωτάθλημα της Super League 2 είναι άκρως ανταγωνιστικό και αμφίρροπο κάτι που αποδεικνύεται από τη συχνή εναλλαγή σκυτάλης στην κορυφή της βαθμολογίας. Από την έναρξη του πρωταθλήματος μέχρι και σήμερα, οι ομάδες που έχουν βρεθεί στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα είναι πέντε· με τους Εργοτέλη, Λεβαδειακό και Ιωνικό να έχουν διανύσει το μεγαλύτερο διάστημα βρισκόμενοι στην κορυφή, ενώ Ξάνθη και Τρίκαλα έχουν υπάρξει πρωτοπόροι έστω και για μία αγωνιστική στις αρχές του πρωταθλήματος.

Στην άλλη μεριά του βαθμολογικού πίνακα τα πράγματα μοιάζουν σιγά-σιγά να απλοποιούνται αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο ήταν την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Ουραγοί της Super League 2 έχουν υπάρξει τέσσερις ομάδες με τους ΟΦΙ και Καραϊσκάκη να βρίσκονται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ τελευταίοι είχαν υπάρξει στις αρχές του πρωταθλήματος και ο Απόλλων Λάρισας με τον Εργοτέλη (αν αφαιρέσουμε από την εξίσωση τη Δόξα Δράμας που δεν είχε ριχτεί ακόμη στη μάχη τις πρώτες δύο αγωνιστικές).

Θα τολμήσω να αναφερθώ σε πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων μέχρι και το τέλος της Super League 2. Σίγουρα όσον αφορά τα «Play offs» θα υπάρξουν πολλές ανακατατάξεις, όχι μόνο στην κορυφή, αλλά στις περισσότερες θέσεις της πρώτης «εξάδας». Παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως οι αδιάφορες ομάδες προς το τέλος του πρωταθλήματος θα είναι παραπάνω του αναμενόμενου και θα αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμητικά γκρουπ, αυτό των «αδιάφορων». Στο τέλος ενός πρωταθλήματος απαρτιζόμενο από 12 συλλόγους, οι πιθανότητες να υπάρξει μικρότερο ποσοστό αδιάφορων ομάδων συγκριτικά με ένα άλλο πρωτάθλημα που απαρτίζεται από 18 ή 20 συλλόγους, είναι σαφέστατα λιγότερες! Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως στις  τελευταίες αγωνιστικές της Super League 2 ο αριθμός των αδιάφορων ομάδων θα ανέρχεται στις 5 ή 6 αναφερόμενος στις θέσεις 5-10. Οι σημερινοί ουραγοί ΟΦΙ και Καραϊσκάκης θα αποτελέσουν ένα δεύτερο γκρουπ από μόνοι τους, ενώ οι θέσεις 1-4 θα παλέψουν για την ανάδειξη του πρωταθλητή και μετά του δευτεραθλητή που οδηγούν σε απευθείας άνοδο και σε μπαράζ ανόδου αντίστοιχα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα αντικρίσουμε ένα πρωτάθλημα που λίγο πριν το τέλος του οι μισές ομάδες (ίσως και παραπάνω) θα είναι αδιάφορες καθώς δεν θα διεκδικούν άνοδο, αλλά ούτε θα κινδυνεύουν με υποβιβασμό.

Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στους βαθμολογικούς πίνακες των υπόλοιπων πρωταθλημάτων της Ευρώπης θα μπορέσει να διαπιστώσει πως ακόμη και στις τελευταίες αγωνιστικές το ποσοστό των αδιάφορων ομάδων σπανίως ξεπερνάει το 50%. O κύριος λόγος που συμβαίνει το παραπάνω είναι η ύπαρξη περισσότερων στόχων (Champions και Europa League), ενώ και ο αριθμός των ομάδων που υποβιβάζονται είναι μεγαλύτερος. Σίγουρα στο πολύπαθο πρωτάθλημα της Super League 2 το ποσοστό των αδιάφορων ομάδων στις τελευταίες στροφές του πρωταθλήματος θα φτάσει (ίσως και υπερβεί) το 50%. Σε άλλα πρωταθλήματα η λύση στο αδιέξοδο της αριθμητική αύξηση ομάδων που οδηγεί σε περισσότερους αδιάφορους συλλόγους, ήταν η αύξηση των στόχων σε συνδυασμό με την «τιμωρία» περισσότερων ομάδων. Εν ολίγοις, στο κομμάτι της αδιαφορίας από τις «ουδέτερες» ομάδες το Champions League, το Europa League, καθώς και η αύξηση των ομάδων που υποβιβάζονται λειτούργησαν θετικά στη μείωση των αδιάφορων ΠΑΕ μέχρι και το τέλος κάθε πρωταθλήματος.

Τα αθλητικά όργανα του τόπου μας είναι πεπεισμένα ότι με την επερχόμενη αναδιάρθρωση θα βοηθήσουν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ΠΑΕ, καθώς και την εξυγίανση και επανεκκίνηση του επαγγελματικού αθλητισμού το οποίο όμως εκτιμούν ότι θα το πετύχουν σε βάθος χρόνου και όχι μέσα σε μία χρονιά. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν γράφτηκε με σκοπό να ασκήσει κριτική για το αν η απόφαση που παίρνουν οι ιθύνοντες είναι σωστή ή όχι, αλλά για να οριστικοποιήσει και να συμφωνήσει με τα όργανα του αθλητισμού στη χώρα μας πως του χρόνου (τουλάχιστον όσον αφορά τη Super League 2) τα πράγματα δεν πρόκειται να καλυτερεύσουν. Δεν πρόκειται να καλυτερεύσουν γιατί είναι δεδομένο πως θα αυξηθεί ο αριθμός των αδιάφορων ομάδων σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Σύμφωνα με την αναδιάρθρωση, την επόμενη αγωνιστική χρονιά η Ελλάδα θα έχει δύο επαγγελματικές κατηγορίες με τη Super League 2 να απαρτίζεται από δύο ομίλους αποτελούμενους από 32 ομάδες συνολικά. Οι 16 ομάδες σε κάθε όμιλο σημάνουν την αύξηση των ΠΑΕ κατά τεσσάρων ανά όμιλο και οκτώ συνολικά δίχως όμως να προστίθενται παραπάνω στόχοι. Προς το παρόν δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πόσοι θα προβιβάζονται από τη Super League 2 στη Super League 1, ούτε πόσες ομάδες θα υποβιβάζονται στη Football League (η οποία δεν γνωρίζουμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει). Το μόνο σίγουρο είναι πως για την αγωνιστική περίοδο 2021/22 στη Super League 2 θα επικρατήσει ένα «μπάχαλο» με τις αδιάφορες ομάδες να κάνουν τα σχέδια τους για την επόμενη χρονιά πολύ νωρίτερα! Για τον λόγο αυτόν, τα αθλητικά όργανα του τόπου έχουν ήδη αναφερθεί στη σταδιακή μείωση των ΠΑΕ κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων, αλλά και κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Κάτι τέτοιο θα συμβαίνει σε περίπτωση που τα σωματεία της Γ Εθνικής που ανέρχονται στην Β Εθνική κατηγορία δεν μετατραπούν σε ΠΑΕ εντός 30 ημερών με αποτέλεσμα να αποβάλλονται δίχως να αναπληρώνεται η θέση τους από κάποια άλλη ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ