Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζελένσκι: «Ή θα βρεθεί λύση, ή θα υπάρξει νέα επίθεση των Ρώσων»

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τη φυγή αμάχων.

«Βρισκόμαστε σε έναν σταυροδρόμι. Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και τότε θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες», δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς.

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα για να απομακρύνει αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε παράλληλα σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η απομάκρυνση αμάχων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή του.

Η Βερεστσούκ έκανε την ανακοίνωση αυτή την ώρα που ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στην βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωνε ότι ο απολογισμός των νεκρών από ρωσική αεροπορική επιδρομή που έγινε χθες, Δευτέρα, σε πύργο της τηλεόρασης στην περιφέρειά του αυξήθηκε σε τουλάχιστον 19.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι επέτρεψε στο πρώτο κομβόι αμάχων να εγκαταλείψει την Μαριούπολη, αλλά υψηλόβαθμος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι η Ρωσία απέκλεισε ξανά οχηματοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και προσπαθούσε να φτάσει στην πόλη με προμήθειες.

Η εγγύηση ενός ασφαλούς περάσματος για να φτάσει η βοήθεια στη Μαριούπολη και να μπορούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την πόλη έχει αποτελέσει βασικό αίτημα του Κιέβου σε διάφορους κύκλους συνομιλιών με τη Μόσχα. Προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη μιας τοπικής κατάπαυσης του πυρός έχουν αποτύχει.

Η Βερεστσούκ σημείωσε ότι κομβόι με ανθρωπιστικές προμήθειες θα κατευθυνθεί σήμερα στη Μαριούπολη.

“Κατά την επιστροφή θα παραλάβει γυναίκες και παιδιά”, πρόσθεσε η Βερεστσούκ.

Οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη αυτή για περισσότερο από δύο εβδομάδες δεν έχουν τον περισσότερο καιρό θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Κομβόι με τουλάχιστον 160 αυτοκίνητα εγκατέλειψε χθες την πόλη, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, στην οποία, όπως δήλωσε χθες Ουκρανός αξιωματούχος, περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της νότιας περιφέρειας Μικολάγιφ δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει περισσότερη ηρεμία όσον αφορά την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή αυτή επειδή οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν ελαφρώς από την περιφερειακή πρωτεύουσα, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν.

Σε συνέντευξή του στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ρίχνουν πυρά στην Μικολάγιφ και ότι 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες εκεί, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά.

“Μπορείτε να είσαστε 99% βέβαιοι ότι η περιφέρεια της Μικολάγιφ θα συνεχίσει να συγκρατεί την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. Υπάρχει ο Ποταμός Μπουκ, τον οποίο χρειάζονται να περάσουν προκειμένου να προελάσουν”, σημείωσε. “Δεν θα παραδώσουμε τις γέφυρες στους εισβολείς”, τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ