Συνδεθείτε μαζί μας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χώρες από ολόκληρο το κόσμο τιμούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Πάνω από 50 πόλεις ανά τον κόσμο θα τιμήσουν τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τη φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων, με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στις πόλεις συγκαταλέγονται μέρη συνδεδεμένα με την Ελληνική Επανάσταση, όπως η Οδησσός, όπου ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, αλλά και πόλεις που δεν υπήρχαν την εποχή εκείνη όπως το Τελ Αβίβ.

Η επιλογή των κτιρίων επίσης διαφέρει από πόλη σε πόλη.

Στα Ιεροσόλυμα θα φωταγωγηθεί η Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, η αρχαιότερη Μονή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Στο Μόναχο θα φωταγωγηθούν τα Προπύλαια, τα οποία χτίστηκαν σε δωρικό ρυθμό εμπνευσμένα, ελεύθερα, από τα Προπύλαια του Παρθενώνα. Τη χρηματοδότηση τους ανέλαβε ο Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α’, ο οποίος ήταν λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και βεβαίως πατέρας του πρώτου Βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα.

Στο Σίδνεϋ θα φωταγωγηθεί το παγκοσμίως γνωστό κτίριο της Όπερας, ενώ στον Καναδά οι καταρράκτες του Νιαγάρα.

Επίσης, πολλές πόλεις θα τιμήσουν την Ελλάδα φωτίζοντας τα δημαρχεία τους, με ίσως πιο σημαδιακά εκείνα των Βρυξελλών στην Grand Place και του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα.

Το Τελ Αβίβ θα φωταγωγήσει ένα άλλο σημαδιακό κτίριο, τουλάχιστον για τους λάτρεις της καλαθοσφαίρισης, το Γιάντ Ελιάου Αρένα, έδρα της γνωστής Μακάμπι Τελ Αβίβ. Παρομοίως, στη Βοστώνη θα φωταγωγηθεί το στάδιο της ιστορικής ομάδας των Celtics.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι θα φωταγωγηθούν κτίρια σε πόλεις που υπάρχουν σημαντικές ελληνικές παροικίες, όπως, για παράδειγμα σε πόλεις της Αυστραλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και άλλες πόλεις, όπως η Λισαβώνα, το Ελσίνκι, το Ταλίν, το Βίλνιους και η Ρίγα.

Η σημερινή ημέρα, συμβολίζει την γιορτή μιας σύγχρονης Δημοκρατίας, με παγκόσμιο κύρος και ισχυρές συμμαχίες, που είναι περήφανη για την Ιστορία της, και, παρά τις δυσκολίες που κατά καιρούς αντιμετώπισε, συνεχίζει να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και δυναμισμό. Κι αν η απόκτηση τής λευτεριάς κατά τον Κάλβο ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα χρειάζεται λογική και σύνεση.

ΜΑΡΙΑ ΣΧΙΖΑ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότερα για το ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ